ОПЕРАЦИЯ „ГРЪМ ОТ ЯСНО НЕБЕ“

На 4 Юли 1976 г., Израелските командоси извършват спасителна акция на летището Интиба в Уганда, по времето на която освобождават 103 евреи взети за заложници. В рамките на 30 минути израелските командоси елиминират осемте похитители и освобождават пътниците, като единствена жертва от еврейска страна е командира на командосите полковник Йонатан Нетаняху, чийто по-малък брат Бенямин Нетаняху по късно става министър председател на Израел. Командосите нахлуват в терминала малко преди полунощ и с мегафон извикват на еврейски “Стойте долу! Стойте долу!“. Еврейските заложници разбират и залягат на пода, докато похитителите, които не знаят еврейски остават прави. Много бързо командосите елиминират всички изправени похитители.  

Колкото и успешна да е операцията, трима от заложниците са убити по време на престрелката. След командата “Стойте долу!“ двама от задържаните евреи решават да останат прави и биват убити. Друг млад мъж, който дотогава е лежал се изправя при вика на командосите и също бива убит от куршум предназначен за похитителите.  

Ако тези трима души бяха обърнали внимание на командата на командосите, щяха да бъдат освободени заедно с останалите 103 пътници.  

Спасението на нашите души е предназначено за всички, но ние трябва да бъдем чувствителни към гласа на нашия Спасител. Ако неотклонно следваме неговите заповеди и наистина го направим наш Господ и Спасител ние ще бъдем свободни от греха и смъртта. В противен случай, ще погинем от наказанието предназначено за нечестивите.    

Сподели във Фейсбук...