ОСНОВИ – 1 – БОГ И ДЯВОЛА

Материал съставен от п-р Симеон Кръстев по материали от „ОСНОВИ НА ХРИСТИЯНСКОТО ЖИВЕЕНЕ – УЧЕБНО ПОСОБИЕ” на Боб Гордън и Дейвид Фадъли

Като църква ние имаме за цел спасението на хората в Бургас. Ние сме евангелска църква, която проповядва Исус Христос като Господ и Спасител, и нашият устав и програма е Библията. Чрез нашите проповеди ние нямаме за цел да приобщаваме някого към нещо или към някаква организация, но да дадем на хората истината за Бог, духовния свят и човека. Исус Христос казва: „И ще познаете истината и истината ще ви освободи“. Ние искаме тази освобождаваща истина да достигне до вас. Първата и основна истина, която споделям с вас, дълго време е била отричана, изопачавана и извращавана. Това е съвсем простата истина, че има Бог, защото Бог казва в словото Си: „Ще ме потърсите и ще ме намерите, като ме потърсите с цялото си сърце. И ще бъда намерен от вас, казва Господ“. Който и да си ти, ако ти потърсиш Господ с цялото си сърце, ти ще намериш Бога. Той ще ти се открие и ти ще Го познаеш.

ЛЪЖЛИВАТА ПРОПАГАНДА НА АТЕИЗМА

Това, което дълго време беше поучавано от държавната власт в България по времето на комунизма, беше, че няма Бог. Все пак в световен мащаб тази идеология просъществува само около 70 години, защото социализмът като система се провали. Въпреки това обаче комунистическата пропаганда остави трайни следи в съзнанието на хората. Няколко поколения израснаха без знание за Бога. Атеизмът крещеше отвсякъде „НЯМА БОГ“. Създаваха се дори атеистични кръжоци, които се занимаваха само с това да доказват, че техният Творец не съществува. Това ми прилича на една история, в която кучето лаело срещу Луната, но това не пречело на Луната всяка вечер да си изгрява отново. Това, че някои атеисти „лаят“, че няма Бог, не пречи на съществуването на Бога. Библията обаче, която е била окончателно завършена около 1800 години преди марксисткото учение, говори за Бог. И тя не се занимава с това да доказва, че има Бог, защото Святия Дух, който е вдъхновил хората да я напишат, не е ненормален. Това е все едно да се занимавате с въпроса за Вашето собствено съществуване и да се питате заинтересовано: „Съществувам ли аз наистина?“ Ако си задавате този въпрос, вие сте за психиатрията.

БЕЗУМИЕТО НА АТЕИЗМА

Вместо да се занимава с въпроса за своето съществуване, Бог просто казва в Псалом 14:

1 Безумният каза в сърцето си:
Няма Бог.

Поквариха се; сториха нечестиви дела;
няма кой да прави добро.
2 Господ надникна от небесата над човешките синове,
за да види има ли някой разумен,
който да търси Бога
.
3 Всички се отбиха от пътя, заедно се развратиха;
няма кой да прави добро, няма нито един.
4 Без разум ли са всички, които беззаконстват,
които изпояждат народа ми, както ядат хляб,
и не призовават Господа?

Цар Давид, вдъхновен от Святият Дух, говори тук и казва: „Който си мисли, че няма Бог, е безумен“ – това означава, че той е без ум – побъркал се глупак. Псалмистът не се интересува от това колко полезен си ти за обществото, колко висши образования и научни степени имаш. Становището ти по отношение на Бога показва твоя разум. Ако ти казваш и вярваш, че има Бог, значи си разумен, ако не вярваш, че има Бог, значи си безумен. Всеки човек има отношение и становище по този въпрос. Когото и да питате дали има Бог, всеки ще каже нещо. Всеки има някакво мнение по този въпрос. А по принцип ти не можеш да има становище за нещо, което не съществува. Самият факт, че хората имат становище по отношение на Бога, може би ни подсказва, че Той съществува. Тук Давид разделя хората на две категории:

  1. Безумни – които си мислят, че няма Бог;
  2. Разумни – които търсят Бога.

СПОСОБНОСТТА ЗА ПОКЛОНЕНИЕ

Според Блез Паскал, който е известен физик и философ, във всеки човек има вакуум с формата на Бог, който не може да бъде запълнен с нищо друго. Когато Бог е създавал човека, той е вложил в него чувството и способността за поклонение, защото е бил създаден да бъде приятел на Бога. Затова всеки човек има някаква вяра, някакъв обект на поклонение. Дори и да си светски човек или атеист, ти не можеш да избираш дали да се покланяш или да не се покланяш. При всички случаи ти се покланяш на нещо или на някого. Ти не можеш да избираш дали да се покланяш или не, но можеш да избираш на кого да се покланяш.

ДЯВОЛЪТ ОТКЛОНЯВА ПОКЛОНЕНИЕТО

И дяволът, който е открай време човекоубиец, крадец и лъжец, се е опитал да повлияе на твоя свободен избор, така че ти да не се покланяш на Бог, а на някакъв идол, който ти си си създал сам. Може би това е певец, състав, кинозвезда, парите, партията или самият ти. Сатана не може да спре чувството ти и желанието ти за поклонение, затова той го насочва в погрешна посока. По този начин той ти отрязва връзката с твоя създател – а Той е източникът на приятелство, любов, топлина, живот, здраве, успех и радост.

ОБЪРНИ СЕ КЪМ БОГА

Но ако дяволът те кара да направиш нещо, ти прави точното обратното и никога няма да сгрешиш. Ако той те кара да се покланяш на други неща – обърни се към Бога и го потърси. Остани сам с Него и Му говори от сърцето си. Той те чака. Точно сега е моментът да се обърнеш към Него и да Му кажеш – „Боже, моля Те да ми простиш, че досега съм живял в невежество и съм те отричал. Сега аз Те търся и Те моля да ми се откриеш“. Ако си казал тези думи с цялото си сърце, очаквай големи промени в живота си. Няма човек, който да е казал тези думи: „Господи прости ми! Господи, открий ми се!“, и той да не е бил изненадан от това как Бог влиза в живота му и започва да променя нещата.

И когато говорим за Господ, не си представяйте „Дядо Господ“. Бог не е изпит старец с брада, а Исус Христос отдавна е свален от кръста, възкръснал е и живее. В Изход 15:3 се казва, че Господ е „силен воевател“, воин или в друг превод „мъж на война“ . Бог е силен, мощен и любящ. Той обича хората, но също е достатъчно справедлив да не може да понася греховете им.

ДЯВОЛЪТ Е ЛЪЖЕЦ

Бог обича грешниците, но мрази греха. А най-големият грях е неверието, защото който не вярва в Бога, направил го е лъжец (1Йоан 5:10). Защото Бог казва за Себе Си, че съществува, а ти казваш: „Бог не съществува.“ Или ти директно Му казваш: „Лъжеш!“ – и правиш Бога лъжец. Това е богохулство.

Ние просто трябва да поставим нещата на местата им. Бог е всемогъщ – може всичко, но за Него има само едно невъзможно нещо. За Бог е невъзможно да лъже. (Евреи 6:18). Това е истината. Дяволът е лъжец (Йоан 8:44). Той се представя за светъл ангел (2 Коринтяни 11:14). Неговото най-голямо оръжие е измамата. Той е майстор на красивите лъжи. Той завоалира измамата и я представя като истина. Хубавите лъжи са като отровата за мишки, съдържат 99% чисто зърно, а само 1% арсеник. Съвсем мъничко отрова, но достатъчно, за да те завлече в пъкъла. В лъжите на дявола има много истина, но той е лъжец – не му вярвайте. Една от най-големите му лъжи е, че не съществува. Внушавайки на хората, че той не съществува, той стоварва вината за всичко зло в този свят върху Бога – за всичко е виновен Бог. Или пък още по-зле – той продължава лъжата си и казва на хората: „Ако няма дявол, то няма и Бог.“ Ако ти си на война и твоят враг ти казва, че не съществува, ще му повярваш ли? Не му вярвай, защото ако му повярваш, ти ще престанеш да бъдеш нащрек, ще престанеш да се биеш и ще му станеш лесна плячка. Ап. Петър казва, че той „като рикаещ лъв обикаля и търси кого да погълне“ (1 Петрово 5:8). Но той не ти казва: „Аз съм рикаещ лъв и идвам да те погълна.“ Не. Той казва: „Аз не съществувам“. „Успокой се, отпусни се, не вярвай в Бога, поклони се на идолите си“ – това е, което казва той.

Не вярвай на дявола, когато ти казва, че не съществува. Нито пък ставай приятел с дявола, защото той открай време е човекоубиец (Йоан 8:44). Дяволът те мрази. Той угнетява хората с болести и бедност. Държи ги вързани в невежество и в депресия. Други мами с много богатства, но след това взема душата им.

Исус те обича. Това е и причината, поради която Той се яви – да съсипе делата на дявола (1 Йоаново 3:8). Приеми Исус Христос и твоят живот никога повече няма да бъде същият. Бог да те благослови! Амин!

Сподели във Фейсбук...