МОЛИТВАТА И СЕМЕЙНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

Златка Василева

Молитвата и семейните отношения са тясно свързани. За да има добри семейни отношения има нужда от лично време с Господа и от семейно време с Господа. Ако тези две неща липсват, хладината започва много успешно да се настанява в нас – хладина както към Бога, така и към брачния ни партньор.

Бог ми говори някои неща, които искам да достигнат до колкото може повече семейни божии хора. Напоследък все повече ставаме свидетели на това как дявола руши семейства в Тялото Христово. Всички знаем, че ако няма здрави семейства в една църква, тя е слаба, болна и хладка. Хладината спрямо Господа и хладината в семейните отношения идват неусетно.

Докато се молех – „Боже, споделяй с мен сърцето си и нещата които Те вълнуват, казвай ми ги.“ – започнах да разбирам как Бог иска да махне тази хладина от нас и да станем горещи както за Него, така и за брачния ни партньор. Понеже тази хладина се е настанила вече в много семейства, дошло е времето да положим всяко старание, за да затоплим семейните си отношения. Това, обаче не става с пасивност и чакане другия пръв да подейства. Е, тогава какъв е Божият начин?

Непременно пости поне веднъж седмично и викай към Господа: „Боже, помогни ми да те възлюбя и да се влюбя в моя мъж/моята жена.“ От друга страна заедно с това започни действия, чрез които да се противопоставиш на хладината, тъй като нещата не зависят само от Господа. Ако беше така, то в Библията нямаше да има толкова много напътствия.

Не оставяй нещата в семейството ти да се случват просто някак си и да вървят по течението. Опасно е. Най-малкото ще се влошат.

Вземи нещата в свои ръце и:

 1. Прави на твоя брачен партньор това, което искаш той да прави на теб.
 2. Започни да му отделяш повече време.
  Нито служението, нито работата, нито приятелите, нито хобито ти са по-важни от твоя брачен партньор. Ако нещата в семейството не вървят, това се отразява и на служението, каквото и да е то.
 3. С думи и поведение го карай да се чувства специален за теб, неповторим, обичан и ценен.
  Ще има отклик от твоя партньор. Но дори и да няма отклик веднага, не се отказвай! Давай в същата посока и твоето старание в Господа да затоплиш брачните си отношения няма да остане без отговор. Ще започнеш ден след ден да виждаш как двамата започвате съвсем естествено да се изпреварвате да си давате любов и почит. Изисква време, постоянство и търпение.
  Дошло е времето,в което Бог ни казва: „Спри да се отнасяш с партньора си като с даденост. Направи го щастлив по всякакъв начин. Възхищавай му се. Бог иска нашата семейна любов да бъде красива, и в цялата Христова църква да има щастливи семейства, а не семейства, които едвам се понасят един друг. Направи брачния си партньор истински щастлив.
 4. Достатъчно беше времето в което сме мислили егоистично „той не направи за мене това, тя пък не направи, това което исках…“ Нека от днес нататък посоката на нашите мисли да бъде: „Какво да направя за него/за нея.“
 5. Нека говоренето ти към брачния ти партньор да бъде благо, издигащо, а не укоряващо и със забележки.
  Забележките и укорите сриват твоя брачен партньор.
 6. Отхвърляй незабавно всяка една мисъл, която идва в ума ти против твоя партньор. Прощавайте си и не таете нищо един против друг.
  Тук е мястото да спомена и за огорчението. Ако не си простил на твоя партньор, сърдиш се и не го допускаш много до себе си, огорчението е успяло да се настани в теб. То пояжда любовта много здраво, така че двамата започват да се отдръпват един от друг. Между двамата се е издигнала пропаст от хладина, студенина и отхвърляне. А дяволът не пропуска този момент, за да праща изкушение и за двамата. За жената – мъж, който да й отделя време и да й се възхищава с много комплименти, а за мъжа – жена, която да го разбира, да не го критикува и да не му се цупи.
 7. Ако виждаш, че нещо в поведението ти наранява, отблъсква партньора ти и го кара да не се чувства обичан – смири се и спри да го правиш. Или пък го попитай какво става, какво не е наред. Тук искрените разговори затоплят отношенията и дават яснота и в двамата партньори за проблема.
  Исус се радва,когато любовта в семействата расте, а не охладнява. Дяволът е, който се радва едно семейство да е разделено, макар и под един покрив.
 8. Друго нещо – много важно! Спри да променяш брачния си партньор. Остави това на Господа. Ти само го обичай по начините, които вече обсъдихме  и ефекта ще е много по-добър и бърз.
  Искам да се обърна с един много важен апел към жените: „Откажете се от вашия „призив“ да променяте мъжете си. Оставете ги да бъдат себе си, да бъдат такива каквито Бог ги е направил. Не се опитвайте да ги изваяте по вашия образ и подобие. Това води само до проблеми в семейството.
 9. Посъкрати времето, което прекарваш пред телевизора или пред компютъра. Ако им позволите те много бързо ще окрадат любовта ви.
 10. И последното много важно нещо! Не живейте като съквартиранти. Какво имам предвид ли? Ами:
 • Хранете се заедно, по едно и също време. Може да звучи елементарно, но това сближава едно семейство.
 • Лягайте си заедно, по едно и също време, в една стая, в едно легло. Вечер, когато това специално време за лягане пренадлежи на вас двамата, не го давайте на компютъра или на телевизора. Благословете с това време партньора си.
 • Нека нещата които правите заедно да станат повече от нещата, които всеки прави сам за себе си.

Ето така църквата ще е пълна със здрави и силни семейства и хладината ще бъде заместена от гореща любов към Господа и гореща любов между мъжа и жената в едно семейство.

Нека да позволим на Святия Дух да пробие в семейството ни и в църквата ни, за да можем с едно сърце пълно с любов да кажем: „Исусе, пленил си сърцето ми, възлюбени мой!“. Мъжът да може да каже на жена си: „Пленила си сърцето ми, възлюбена моя! И жената да каже на мъжа си: „Пленил си сърцето ми, възлюбени мой!“ Не е ли това любовта в Господа!

1 Петрово 1:22

22 Обичайте се един друг горещо, от сърце!

1 Коринтяни 16:14

14 Всичко у вас да става с любов.

Сподели във Фейсбук...