ИСТИНСКИТЕ И ЛЪЖЛИВИТЕ ФАРОВЕ

Варна е неголям град на брега на Черно море. Морската ивица около града е осяна с заливи и остри носове, които навлизат силно навътре в морето. На всеки такъв нос, на здрава скала има построен по един морски фар. Той представлява висока и масивна кула, на върха на която има поставен силен източник на светлина. Неговата светлина се запалва с падането на нощта. Абсолютно всеки фар е разпознаваем по светлинния сигнал, който той излъчва. Сигналът е буква от морзовата азбука. Когато времето е мъгливо и светлина не може да се види, корабите отново се предупреждават от фара, но чрез силен звуков сигнал, който отново е разпознаваем чрез морзовата азбука. Фарът е така построен, че никоя буря не може да го премести от мястото му. Те стоят на своите места десетки и стотици години.

Основната цел на морския фар е да ориентира и предпазва наближаващите кораби от подводните скали и рифовете при влизане в пристанището на Варна. Капитаните на кораби имат 100 % доверие на морския фар.

Историята, обаче, разказва, че в недалечното минало на Варна е имало и други, лъжливи фарове. Хора-пирати бродели по скалите около пристанището. Те отивали и угасяли светлината на истинския фар. Тогава поставяли силен фенер върху самара на едно магаре и някой започвал бавно да води магарето по скалите. Моряците, които не виждали светлината на истинския фар, се подлъгвали по лъжливата светлина. Корабът се разбивал върху скалите. Моряците умирали във вълните на прибоя. Стоката, която морето изхвърляло била вземана от пиратите. Те търгували с нея и то с много висока печалба.

И в днешния ден истинските фарове светят ярко и силно. Те могат да бъдат разпознати по светлината и силата си. Те водят моряците през сигурни фарватери към тихи пристанища, към сигурност и мир. В същото време и днес има лъжливи фарове, направени от хора, които дори с цената на човешки живот са готови да спечелят кървави пари.

Какви са фаровете, на които ти си доверил живота си?

Сподели във Фейсбук...